Kep - TNB  Yetkili Bayi

Kep - TNB Yetkili Bayi

Elektronik posta, bilgi ve belge paylaşımında yaygın olarak kullanılan ve iş süreçlerini daha hızlı ve kolay hale getiren önemli bir araçtır. Ancak, elektronik posta ile haberleşmenin taraflar arasında güvenli ve hukuken geçerli bir şekilde yapılabilmesi için ilave güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla geliştirilen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), elektronik iletilerin gönderimi ve teslimatı dâhil olmak üzere, kullanımına ilişkin hukuki delil sağlayan nitelikli bir elektronik posta sistemidir.

KEP, göndericinin iletinin içeriğinin bir başkası tarafından değiştirilip değiştirilmediğini ve gönderim zamanının kesin olarak belirlenmesini sağlar. Bu kesinlik, güvenli elektronik imza ve zaman damgası gibi temel öğelerle sağlanmaktadır. Bu sayede, KEP sisteminde yapılan tüm iletiler hukuki geçerliliğe sahip olup, taraflar arasında güvenli ve denetlenebilir bir iletişim ortamı oluşturulmuş olur.

KEP MEVZUATI

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sisteminin yasal temeli, Türk hukukunda 14 Şubat 2011 tarihinde yayımlanan 27846 sayılı Resmi Gazete’de yer alan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na dayanmaktadır. Bu kanunun 18/3 maddesi, KEP sistemini hukuki bir düzenleme olarak tanımış ve elektronik postaların güvenli, geçerli ve denetlenebilir bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamıştır.


KEP KULLANIM ALANLARI

KEP, sağladığı yüksek güvenlik önlemleri sayesinde devlet kurumları, işletmeler, özel ve tüzel kişiler için yasal dayanağa sahip bir iletişim ve veri alışverişi imkânı sunar. Bu sayede, tüm taraflar güvenli bir şekilde yazışmalarını yapabilir, belgelerini paylaşabilir ve hukuki geçerliliği olan iletişim kurabilirler. KEP, hem ticari hem de hukuki süreçlerde önemli bir rol oynar,

KEP KULLANMANIN FAYDALARI

KEP sistemi, devlet kurumları arasındaki resmi yazışmalardan elektronik ortamda saklanan sözleşmelerin düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazede fayda sağlar. KEP ile gerçekleştirilebilen işlemler, hız, güvenlik ve yasal geçerlilik açısından önemli avantajlar sunar.

    Bireysel KEP Hesabı Açılması İçin Gereken DokümanlarBireysel Kep Hesabı Açılması İçin Gereken Belgeler:

 Bir robotun birden çok çalışanın işini daha kısa sürede yapabilmesi ile operasyonel maliyetleri azaltır.

Bireysel Müşteri Taahhütnamesinin imzalı hali. Bireysel başvuru taahhütnamesini indirmek için tıklayınız.

Başvuru sırasında sözleşmenin eki olarak imzalanacak, eksiksiz ve hatasız doldurulmuş, TNB TEKNOLOJİ Bireysel KEP Hesabı Başvuru Formu

*Önemli*Bireysel online başvuru sırasında elektronik imza ya da mobil imzanız ile bireysel müşteri taahhütnamesini sistem üzerinden imzalayabilirsiniz. Bu durumda yukarıda belirtilen belgelerin ayrıca teslim edilmesine gerek yoktur.

Kurumsal Kep Hesabı Açılması İçin Gereken Dokümanlar

Kurumsal Kep Başvurusu:

Tüzel kişinin MERSİS Numarası var ise MERSİS Numarası kaydı ve numarası

 Noter onaylı imza sirkülerinde yer alan yetkilendirmelere uygun olarak imzalanmış ve kaşelenmiş “Kurumsal Kullanıcı Taahhütnamesi”   Kurumsal başvuru taahhütnamesini indirmek için tıklayınız.
Tüzel kişilerin işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik tespiti için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, avukatlık belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge
 
 Ticaret sicil numarasını içeren, Ticaret Sicil Memurluklarından alınmış olan Ticaret Sicil Tasdiknamesinin veya Faaliyet Belgesinin fotokopisi
 
 Noter onaylı imza sürkülerinin aslı ya da noter onaylı ‘aslı gibidir’ orjinali (TNB TEKNOLOJİ merkezine gelen ya da yerinde kimlik doğrulama hizmetinden faydalanan şirketlere imza sirkülerinin orijinalinin görülmesi esas olmak üzere fotokopisi ile işlem yapılır. )